Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

J81i91r45i 21T27i95c20h19y

30. 4. 2018 16:29

V Londynskem mestskem museu jsem videl zaznamy ukazujici, ze za poslednich pet set tisic let se (vyrazne) doby ledove stridaly asi po sto tisici letech. Jeste asi pred dvaseti tisici lety byla Evropa az po Alpy a cela Kanada pod ledem. Se soucasnym "oteplovanim" to bude asi horsi na Sahare a na ostruvcich v Indickem oceanu, ktere jsou dva metry nad morem, na druhe strane se budou pestovat broskve a vinna reva severneji v Kanade a v Evrope. Touzi nekdo po ledove dobe a nebo i po chladech ve stredoveku?

0 0
možnosti
JS

Oni zachranci zeme dnes z opatrosti pouzivaji vyraz "klimaticka zmena", misto vyrazu globalni oteplovani. Takze at se deje cokoli, vzdy budou mit pravdu, ze za tu katastrofu muze lidska cinnost.

7 0
možnosti
PB

Karma. O tom, že přichází doba ledová jsem se regulérně učil ve škole a běda, kdo by to zpochybňoval. To bylo ještě v době, kdy nám lékaři tvrdili, že cholesterol je původcem všeho zla a k jeho zvýšení stačí sníst více jak dvě vajíčka týdně (dnes se naopak doporučují ke zvýšení toho dobrého cholesterolu v boji s tím špatným). Že by se děti neměly dívat na TV více jak hodinu týdně, protože to vede k jejich degeneraci (srovnej s dnešním PC, které je u dítěte bráno za zdroj rozvoje osobnosti) a že posloucháním walkmana ve třiceti ohluchnu (začal se mi naopak horšit zrak).

To bylo v době, kdy se spálenina potírala sádlem a převazovala hadrem a omrzlina třela sněhem a namáčela do teplé vody.

6 0
možnosti
JB

J18a95n 54B48u37r38i39a88n

30. 4. 2018 9:34

Základní nedostatek Vaší úvahy - stále nechápeme, co vlastně nastartuje tu dobu ledovou. Dle jedné hypotézy to právě bude to globální oteplování, které změní oceánské proudění a tím pádem se nám tu na severu ochladí.

Koukněte na mapu - Praha je dle rovnoběžek daleko severněji než kanadské Toronto (a to už vůbec nemluvím o amerických městech jako New York či Washington, které leží na úrovni Španělska a Turecka a přesto tam mají podstatně jiné zimy než my v Evropě).

2 0
možnosti
WW

Ještě dnes si mnoho lidí dává mylně do souvislosti rovník se Saharou, ovšem pro letní období je to obratník Raka protínající Saharu, tedy jakýsi falešný "rovník" z náklonu Země a ten skutečný je tam jako obvykle protínající Kongo či jih Somálska atd atd. Pohledem onoho dočasného "falešného" rovníku je Evropa jakoby na Sahaře a část severní Evropy za polárním kruhem (sever Norska, Švédska, Finska...) má tak v letních měsících poměrně dobré klima. Chladnější léto bývá obvykle spojeno se sopečnou aktivitou (popílek clonící sluneční záření) a samotnou aktivitu Slunce. V prehistorických dobách se na ledových etapách podepisovala především precese, aktivita Slunce, jeho clonění jemnými částicemi buď ze sopečné aktivity neb meteorických dopadů a snad i nějaká malá odchylka v oběžné dráze (resonance). V zimě, kdy se "falešný" rovník "přestěhuje" k obratníku Kozoroha, měla by se situace dost podstatně změnit a měly by panovat teploty 30-60 stupňů pod nulou jako na Sibiři, ale protože Golfský proud (Irmingerův, Severoatlanský a Norský) přivádí ohromné množství tepla na sever a má rovněž vliv na počasí (i v létě), je zima poměrně dost mírná a někdy ani nemusí být pod nulou. Pokud se tyto proudy přeruší z důsledku změny sanility atd., Evropa v zimě zamrzne jak Sibiř. Snad to tak postačí k tomu, na co má vliv víc Slunce a na co víc proudy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Sem tam jsou některé skutečnosti v rozporu se selským rozumem a je dobré hledat někoho, kdo má stejný názor.

Seznam rubrik