Nic se nesmí přehánět

26. 07. 2018 19:39:57
Ministr Metnar neuváděl v textu své diplomky průběžné odkazy na autory, které ale uvedl v seznamu použitých zdrojů až v jejím závěru. Diplomová práce je odborný text, ne román pro kdekoho.

Vždy, když jsem si vybíral nějakou odbornou knihu, sledoval jsem, kolik tam je na každé stránce odkazů na jiné autory takzvaně pod linkou. Jestliže byly napsány přímo v textu, knihu jsem odložil a hledal jinou, číst ji by mě jen zdržovalo. Ona nejenže zdržuje, je dokonce méně přehledná a tak i méně srozumitelná. Ideální je způsob udávání číslic v závorce přímo v textu a na konci knihy jsou tyto odkazy popsány. Jak by asi vypadala diplomka, kde se použije známý Archimédův zákon „Těleso ponořené do kapaliny ....“ s povinným odkazem, že autorem je Archimédes, bylo by to trapné a zbytečné. Existuje jakési pravidlo, že autorské právo je chráněno jen asi 70 (50) let po smrti autora a to je dobře, protože by se z učebnice fyziky asi většina doslova zbláznila. Navíc by se třeba zjistilo, že odborník na nadlehčování těles v plynech a kapalinách profesor Abzet dokázal, že tento zákon by se mněl připsat Cicerovi, který tuto řeckou nesrozumitelnou nesmyslnost upravil ve srozumitelný citát a všechny učebnice fyziky na světě by se musely spálit a vytisknout nové.

Ono je v podstatě pro vytvoření skutečně dobré diplomové práce důležitější k čemu se autor dostane a co nového skutečně prospěšného vymyslí. Není ani tak důležité jestli 59 stránek od někoho opíše a na poslední stránce vysvětlí, že ty jeho výtvory byly nesmysly a lži. V tom je přínos pro skutečně odborné poznání větší než třeba sice průkazně sepsané povídání o ničem s nádechem nesmyslů.

Za nás se diplomka nedala opsat, problém byl vůbec sehnat od někoho psací stroj, my tři na pokoji jsme si ho museli půjčovat. Logáro na dlouhé sčítací, násobící a dělící potřeby bylo k ničemu a tak nejvyšší dostupnou technikou byla půjčená kalkulačka od táty dívky, do které jsem byl zamilovaný. Těžko říct z dnešního pohledu, zda taková práce měla vůbec nějakou úroveň, ale ani naši oponenti neměli nic výkonnějšího. Něco přece ale bylo, dokonce jsme se učili i programovat na Minsku, který začínal na škole fungovat. Byla mu vystavěna trafostanice, ohromná místnost a naprogramovat součet 1+1 dalo hodně práce i odborníkovi, navíc spotřeba elektrické energie byla ohromná.

Dnešní pokrok se dá zrychlovat i právě díky těmto novým možnostem v oblasti informatiky. Vyhledat si všechny možné poznatky z daného oboru, přetáhnout si je a z nich dojít k novým a především lepším výsledkům je to, co je ku prospěchu pokroku. Ovšem jen něco doslova z nějaké předešlé práce převzít, přidat několik prázdných nesmyslností a poté se podepsat a vydávat to jako svůj výtvor je podvod. Ti, kteří budou opsané diplomky posuzovat, neměly by se dívat jen na to, kolik je v textu přetažených vět a odstavců doslova, podstatné je to, k čemu autor dospěl a na co nového a prospěšného přišel. Myslím si, že všichni, kteří tvořili své diplomové práce v posledních skoro třiceti letech, mají stažené doslovné texty nejen z českých, ale i světových autorů. Není to nic špatného, naopak, dokonce i to nutné uvádění autorů se mi jeví jako zbytečné, jen to zdržuje.

Autor: Oldřich Šrámek | čtvrtek 26.7.2018 19:39 | karma článku: 14.83 | přečteno: 377x

Další články blogera

Oldřich Šrámek

Covid

Covid-19 má u mladých lidí 99,998% možnost samovolného uzdravení (u starších je to procento 99,7%) a mnozí ani neví, že ji měli, to jsou data z CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci je národním institutem USA pro veřejné zdraví).

22.11.2021 v 19:21 | Karma článku: 20.47 | Přečteno: 492 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 125 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.46 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 152 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1014
Sem tam jsou některé skutečnosti v rozporu se selským rozumem a je dobré hledat někoho, kdo má stejný názor.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...