Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K oživení vesmíru je nyní vhodnější počítač než člověk

Bezesporu jednou lidstvo dříve nebo později bude muset Zemi opustit, to je jisté, ale představovat si pouze přemísťování lidí jakýmisi dopravními raketovými vlaky, je z dnešního pohledu řešení nejméně reálné.

     Snad ještě na planetu naší slunečné soustavy, třeba Mars, by to šlo technicky zvládnout a na krátkou dobu by se existence lidstva prodloužila, protože většina materiálů potřebných pro život tam je. Podezřelé je ale množství nepodařených posledních misí na Mars. Přesto je například podle Elona Muska cesta na něj zanedlouho možná s pomocí supervýkonné rakety osazené 42 motory s celkovou nosností 550 tun. Raketa nejdříve vynese na oběžnou dráhu vesmírnou loď a vrátí se zpět na Zem, aby pak ještě několikrát k lodi přinesla náklady paliva na cestu tam a zpět. Samotná loď má být 50 m vysoká a 17 m v průměru. Cesta na Mars a zpět by měla trvat asi 3 měsíce, cestujících by mohlo být ze začátku 100, později až 200. Otázkou je kdo ty lidi na Marsu bude živit, zásobovat kyslíkem a především k čemu takové cestování bude dobré? Důvodem snad může být jenom zjištění, jaké problémy lidstvo může čekat při skutečném přesidlování svých následovníků na planety vzdáleného vesmíru.

     Přesidlování na planety vzdálené tak, že by se na ně současnými dopravními prostředky cestovalo příliš dlouho, ztrácí proto smysl nejen technický, ale i z důvodu přežití jakéhokoliv tvora. Dá se již dnes tvrdit, že pozemští lidé jako celek mohou zapomenout na přesidlování, v případě očekávané katastrofy se jednoduše nechají přirozeně vymřít a jen pro několik málo jednotlivců se nakonec najde nějaký způsob transportu. Lepší než mluvit o transportu člověka, bude zamýšlet se o jisté formě transformace lidské schopnosti myšlení na nějakého tvora a možná postačí přenést pouze lidskou DNA, pro dané prostředí předem modifikovanou. Něco podobného zřejmě provedl Bůh, který se za každou cenu nikomu nechtěl ukázat.

     Skoro 40 let již letí do vesmíru dvě družice Voyager rychlostí 50 000 km/h a mimo Mléčnou dráhu se dostanou až za 225 milionů let. To již budou bez jakékoliv energie, dokonce spojení se Zemí se vytratí již za pouhých 13 let. Dnes je spojení s nimi ještě možné a to jsou vzdálené jen kolem 18 světelných hodin.

     Je těžké si představit, že by v současné době lidstvo dokázalo sestrojit raketu tak velkou, aby v ní byly udržovány podmínky pro běžný život třeba i jen jednoho člověka. Jeho spotřeba jídla, vody, tepelné energie, kyslíku, energie pro komunikaci se Zemí a jiné potřeby je ohromná. Není jisté, zda by se našla vhodná planeta vůbec v naší Mléčné dráze, vhodná planeta třeba bude ještě dál, a tak je při současných velice slabých technických schopnostech nerozumné se snažit stále jen uvažovat o cestování člověka vesmírem. Představa, že raketa poletí dlouho a lidé se nechají zmrazit a v příhodný čas rozmrazit je prozatím nereálná, v tomto ohledu se totiž složité organismy zatím ze zmraženého stavu nepodařilo oživit. Lidstvo by mělo hledat jiné, pro dnešní stav vědy dostupnější metody zkoumání vesmíru. Jednou z nejvíce logických metod je poslání mnoha raket na určité předběžně vytipované vzdálené planety, u kterých se dá předpokládat vhodné prostředí pro jakoukoliv formu života a nemusí být hned ideální zrovna pro člověka. Rakety by měly být osazeny pohyblivým zařízením s velice vyspělým počítačem. Ten počítač přeci jenom není tolik náchylný na malý rozsah teplot potřebný pro existenci člověka, nepotřebuje kyslík a vodu, nevadí mu velký rozptyl gravitace, záření a především nepotřebuje tolik energie. Ta by se pro pohon velmi pomalého zařízení s počítačem měla dát vyrábět snad na každé planetě takřka z čehokoliv, například z příhodného světla, tepelné energie, radiace atd. Je dobré si uvědomit, že není potřeba mít té energie mnoho, ono zařízení se může pohybovat velice pomalu, čas nerozhoduje.

     Dnešní technické schopnosti jsou na takové úrovni, že potřebná zařízení lze již nyní sestrojit a jediným skutečným problémem je vybavit toto zařízení takovým počítačem, který v podstatě nahradí dokonale přemýšlejícího člověka, lépe řečeno dokonce dokáže využít znalosti dnešního celého lidstva.

     Tento počítač by měl v podstatě vědět vše z potřebné techniky, musel by se logicky rozhodovat, musel by navádět zařízení k odběru materiálů a jejich vyhodnocení, musel by vědět, jak v daném prostředí by se žilo jakékoliv rostlině a případně i živočichu a co by bylo nutné zajistit pro přizpůsobení prostředí pro život člověka. Na druhou stranu by nemusel odpočívat jako člověk, poslal by všechny poznatky na Zem a tady by se případně vytvořily modifikované rostliny, živočiši a dokonce třeba i lidé, nebo lépe jen jejich přizpůsobená DNA. Již v dnešní době se začíná totiž objevovat snaha zasahovat do DNA rostlin a živočichů natolik, že se třeba vyřadí náchylnost na ozařování, nebo odolnost na přemíru vlhkosti nebo sucha, rychlejšího, nebo pomalejšího růstu atd. Tyto modifikované DNA se zárodky rostlin, nebo dokonce živočichů by se následně poslaly na tuto již připravovanou planetu k postupné kultivaci prostředí pro následující osídlení lidskými tvory. Podobným způsobem pravděpodobně bylo připravené prostředí i zde na Zemi.

     Aby DNA rostlin a živočichů vůbec vznikla, nestačil k její tvorbě nejen čas dnes uváděný pro vývoj zde pouze na Zemi, ale nepostačil ani čas udávaný pro existenci dnes uznávaného vesmíru od Velkého třesku. Vesmír je určitě složeninou mnoha Velkých třesků a forma DNA se musí přenášet z jedné části vesmíru do druhé doslova časově nekonečně. Jednotlivé chemické prvky mají jisté přirozené vlastnosti se spojovat, dokonce za určitých okolností mají sklon vytvořit částečný náznak tvořit jednoduché organické sloučeniny, ale k vytvoření tak složité reprodukční látku jakou je DNA muselo být zapotřebí takřka nekonečného času.

     Technika strojní se již mnoho let nevyvíjí tak rychle jak tomu je v poslední době u počítačů. Umělá inteligence dokáže mezi sebou komunikovat vlastním jazykem lidem nesrozumitelným. Podobnou situaci již zažil překladač Google, vlastní jazyk používá jeho překladač mezi určitými jazyky. Podařilo se také například upravit gen v lidském embryu, který způsobuje vážné onemocnění a selhání srdce a tak to půjde dál v genetickém inženýrství až ke geneticky modifikovaným jedincům. Již dnes se počítá s tím, že by se mohl výkon superpočítačových sestav vyrovnat výkonu lidského mozku (38 tisíc biliónů operací za sekundu a je vybaven paměťovou kapacitou až 3 584 TB) a mohla by tak proběhnout první simulace. Prosazují se kvantové počítače, snižuje se tím potřebná energie a zároveň stoupá výkon. Kognitivní (bleskově rychlé využití všech znalostí světa) systémy dokážou samy rozvíjet svoji umělou inteligenci a tak nová generace počítačů by měla poznávat a vnímat svět takový, jaký skutečně je. Dokážou vnímat hmatový, zvukový a zrakový vjem a vědci IBM dokonce vyvíjejí počítačový systém vnímající chuť. Údajně za 5 let čidla zabudovaná do počítače nebo mobilu budou detekovat například zdraví člověka podle analýzy dechu. Počítačový obor je na nezastavitelném vzestupu a právě tímto směrem by se měla ubírat cesta detailního poznávání a dobývání vesmíru.  

Autor: Oldřich Šrámek | úterý 8.8.2017 15:26 | karma článku: 14,01 | přečteno: 268x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

Covid-19 má u mladých lidí 99,998% možnost samovolného uzdravení (u starších je to procento 99,7%) a mnozí ani neví, že ji měli, to jsou data z CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci je národním institutem USA pro veřejné zdraví).

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

Jestli si někdo myslí, že naše planeta zpomalila současnou virovou nemocí výrazně růst počtu obyvatel, je na omylu. Přibylo za minulý rok 36 milionů lidí, z toho na covid zemřelo 3,79 milionů.

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

Svět si nechce připustit existenci běžné pandemie a dělá takové závěry, které jej strhnou k poklesu vývoje. Dobře mu tak, svým vývojem byl až příliš namyšlený.

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,30 | Přečteno: 244x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Šrámek

Umírání i randění bude zakázáno

Návštěvy příbuzných povoleny jen v případě nezbytných potřeb a nutné péče, z toho plyne, že nepříbuzným randícím osobám je zakázáno se scházet a očkování bude napříště podmínkou pro svobodu pohybu.

28.2.2021 v 15:03 | Karma: 10,61 | Přečteno: 300x | Politika

Oldřich Šrámek

Koronavirus

Lockdown je dočasný požadavek, aby lidé zůstali doma z důvodu zabránit epidemii, jde vlastně o zákaz volného pohybu osob. Přibrzdí se ekonomika a společnost přibrzdí svůj rozvoj, lidem se dovolí jen rodinné kontakty a to vše pod

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Proč otestovat všechny

V neděli jsem napsal blog „Otestovat všechny!?“ a reakce čtenářů byly vesměs záporné, především v tom, jak by to bylo drahé, prý po testu propukne nemoc až 5. den, je to prý v rozporu se selským rozumem, testování prý není žádným

2.4.2020 v 18:51 | Karma: 9,59 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Oldřich Šrámek

Otestovat všechny!?

Řešení koronaviru by možná bylo snadnější, kdyby se co nejrychleji otestovali všichni obyvatelé dané země a nakažení lidé by se izolovali od zdravých, přitom by se jim poskytla ostraha a péče jako v nemocnici.

29.3.2020 v 14:23 | Karma: 10,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Oldřich Šrámek

O koronaviru a korunyvíru

I když se u nás dělají proti letošní údernější chřipce pokrokovější opatření než v ostatních státech EU, myšleno mimo Itálii, je ekonomický propad vyšší u nás, než u nich. Čas ukáže, kde bylo správnější řešení.

18.3.2020 v 15:54 | Karma: 4,79 | Přečteno: 160x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Šrámek

Ceny za jízdu vlakem o 45 % rozdílné mi naúčtovali

– je to prozatímní rekord? Nezkušený člověk se diví a musí zaplatit to, co mu průvodčí naúčtuje a na informacích se následně doví, že to jsou nová pravidla a předem si cenu nemůže zjistit nikdo.

14.11.2019 v 8:29 | Karma: 21,85 | Přečteno: 601x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Šrámek

Máme jim věřit!?

Před šedesáti lety mi táta vyprávěl, jak jim jejich učitel na obecné škole, tedy asi kolem roku 1926, vysvětloval existenci hvězd, které jsou vlastně Sluníčky mající podobně jako to naše kolem sebe hordu planet. Tuto samozřejmost

16.10.2019 v 8:38 | Karma: 12,97 | Přečteno: 597x | Diskuse| Věda

Oldřich Šrámek

Zaručený vývoj lidstva?

Teprve nedávno jsem se dozvěděl o pokusu s názvem Vesmír 25 amerického vědce Calhouna. Vědec 25 myší zajistil komfortem, stravou, bezpečím a pozoroval jejich předpokládané rychlé rozmnožování. Očekávaná populační exploze se

15.8.2019 v 15:34 | Karma: 24,85 | Přečteno: 1663x | Diskuse| Věda

Oldřich Šrámek

Hmyzu a ptáků je méně, ale proč?

S mobily lidstvo snižuje mobilitu hmyzu i ptáků a to je hlavní důvod snižování jejich množství. O vlivu elektrifikace na vývoj a existenci všeho živého na naší planetě se z taktických důvodů nemluví.

20.3.2019 v 8:16 | Karma: 24,42 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Věda

Oldřich Šrámek

Oslabování Číny se také nemusí vyplatit

Na světě je asi 7,5 miliard lidí, z toho v USA a EU je jen jedna sedmina. Tato menší část je sice významná vědecky a ekonomicky, ale ne absolutně. Nemůže se snahou odstavení Číny způsobit zaostávání této pokrokové části světa?

20.12.2018 v 10:39 | Karma: 17,05 | Přečteno: 310x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Všichni mu na to skočili

Pan president Zeman velice takticky uklidnil celou společnost a vše provedl se svou sobě vlastní dávkou humoru. V čem? V TV Barrandov označil Bezpečnostní informační služby za čučkaře a tím vlastně zakryl jimi odhalená nebezpečí.

12.12.2018 v 11:06 | Karma: 16,36 | Přečteno: 829x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Nic se nesmí přehánět

Ministr Metnar neuváděl v textu své diplomky průběžné odkazy na autory, které ale uvedl v seznamu použitých zdrojů až v jejím závěru. Diplomová práce je odborný text, ne román pro kdekoho.

26.7.2018 v 19:39 | Karma: 15,12 | Přečteno: 377x | Diskuse| Věda

Oldřich Šrámek

Evropa se zcela změní

Četl jsem hezký blog pana Dorotíka, který se ptá, kdo konečně přizná pravdu se snahou EU tu mít co nejvíce migrantů. Podle něj to nemá logiku a nechápe smysl. Hlavní důvod se ale nezakrývá, jenom se o něm moc nemluví.

19.7.2018 v 16:48 | Karma: 29,88 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Ekonomika

Oldřich Šrámek

K čemu je to sledování, když..

U nás se toho sleduje hodně a v Británii věřím ještě víc, protože je vyspělejší. Nevadí, i v tom je doženeme. Vraždy Nováčkem, jsou snadno řešitelné moderní technikou stejně jako pouliční zavraždění Čecha, ale výsledek se oznámí

10.7.2018 v 18:06 | Karma: 24,69 | Přečteno: 590x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Soudní lékaři dobře věděli, jak to „Švejk“ Franěk myslel.

Všichni soudní lékaři od toho nejnižšího až po toho nejvyššího Fialu vědí, jak to dnešní Švejk myslel. Nám nic nemusí vysvětlovat, tvrdí soudní experti, všichni víme jak tomu je.

24.5.2018 v 8:29 | Karma: 24,30 | Přečteno: 840x | Diskuse| Společnost

Oldřich Šrámek

Zajímá nás vůbec pravda?

Opět nám naše elita lhala. Předseda vlády, ministr zahraničí a obrany, generál Petr Pavel atd. nám lhali o tom, že u nás se novičok nevyrobil a ani nikdy nebyl zkoumán. Pouze paní ministryně obrany byla v první reakci opatrnější a

4.5.2018 v 10:42 | Karma: 39,83 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Začnou být původci globálního oteplování odměňováni

finanční podporou a ne trestáni pokutami? Již jako dítě jsem se děsil z příchodu doby ledové, která měla s určitostí dříve nebo později přijít, jestli ji skutečně naše generace zažije, ale vědci nedovedli nikdy přesně určit.

30.4.2018 v 9:19 | Karma: 17,20 | Přečteno: 462x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Sem tam jsou některé skutečnosti v rozporu se selským rozumem a je dobré hledat někoho, kdo má stejný názor.

Seznam rubrik