Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opakovaná lež se stává běžnou pravdou

Stále poslouchat co stojí nekuřáky léčba kuřáků je již otravné. Zdálo by se, že jen nekuřáci celý život platili daně, nepotřebovali lékařskou péči, zatímco kuřáci celý život neplatili daně, stále se léčili a užívali si důchodu 

pouze z peněz nekuřáků.

Ono je to z většiny jinak. Statistiky postižení rakovinou plic říkají, že náklady na léčbu nejsou nejlevnější, ale také ne nejdražší. Rakovina kůže je nejčastější, postihuje 63 tisíc pacientů ale léčba je nejlevnější, ani ne 7 tisíc Kč na jednoho postiženého, naproti tomu rakovinu dýchacího ústrojí má necelých 17 tisíc pacientů s náklady 52 tisíc Kč na jednoho pacienta při celkové sumě nákladů necelých 0,9 miliardy. Nejvyšší náklady celkově jsou na léčbu prsou s necelými 2 miliardami a trávicího ústrojí se skoro 3 miliardami. V české republice ročně onemocní rakovinou plic zhruba 6 700 lidí, při dožití v průměru 3 let je celkový počet kolem 17 tisíc nemocných poměrně „nízký“. Tyto informace jsou různě lživě překrucovány, dokonce jsem zjistil, že se velice úspěšně používá celková suma za léčbu všech rakovin všech lidí jako suma za léčbu pouze rakovin plic u kuřáků. Celkové náklady u VZP v roce 2016 na léčby všech rakovin byly 13 969 146 Kč, z toho na plíce a dýchací ústrojí 882 867 Kč. Každý z politiků a novinářů by si měl nejdříve zjistit tyto hodnoty a pak teprve se zarděním lhát, že výběr 60 miliard nikdy nemůže uhradit náklady necelých 0,9 miliard za léčbu rakovin plic kuřáků i nekuřáků dohromady. Tuto skutečnost prozradil v roce 2011 ministr Heger (nekuřák) a dodnes se zatajuje. Uvedl, že v tom roce léčba rakovin způsobených kouřením stojí 6 miliard (asi včetně cévních a jiných jejich nemocí) a výnos z prodeje cigaret je přitom 50 miliard.

Stále omílané obrovské ceny, které naše nekuřácké obyvatelstvo musí platit za kuřáky, jsou lživé s tím, že na daních za tabákové výrobky si stát vybere dnes již 60 miliard ročně a stále víc má v plánu. Vlastně by všem všeobecně známá skutečnost, že kuřáci se dožívají navíc daleko nižšího věku, měla být většině politiků a ekonomů příznivá. Rakovině plic celkově do pěti let od diagnózy podlehne sedm z osmy pacientů, přitom každý pátý případ tohoto onemocnění je způsoben jiným důvodu než kouřením,

Nejen kuřáci jsou ale nemocní, i nekuřáci dostávají šanci dostat různé rakoviny a nemoci, někdy sice později, ale přesto dostanou šanci si užít též za své odvedené daně operace i lékařskou starostlivost, navíc si mají možnost déle užít důchodu a nemají proto co závidět.

Nikdo nezmíní skutečnost, že se počet rakovin plic v padesátých letech skokově zvýšil vlivem započatých jaderných pokusů, nárůstem automobilového zamoření, únikem radonu, vlivem zvýšeného požívání chemických prostředků všude kolem dokonce i v potravinách atd. Osobně jsem znal pět zemřelých na tuto nemoc, přitom jenom jeden skutečně kouřil.

Je smutné, že v televizi mluví uznávaná lékařská kapacita a neví tyto základní poznatky a vlastně papouškuje všeobecně omílané lži, které se právě hodí. Nechci v žádném případě omlouvat kouření, je to stejná hloupost jako jíst nadmíru tučné, popíjet sladké limonády, alkohol, popřípadě nadměrně se opalovat, vždyť právě ono přehnané slunění stát stojí skoro 50 procent ceny léčby rakovin plic. Smutné jsou pouze lži, kterými je svět krmen a lidi si ani v nejmenším nechtějí ověřit skutečnosti. Jde o záměrné manipulace podobné tomu globálnímu oteplování. Za sto let celkové zvýšení o 0,8 o C patří mezi přirozené změny klimatu. Osobně se pamatuji, že nás ještě nedávno strašili malou dobou ledovou. Dnes je hold výhodnější strašit oteplováním a my jim to musíme strpět.

Možná jste již zažili rozhovor s lékařem, ke kterému jste přišli třeba s bolestí v nártu. V prvé řadě se zeptá, jestli kouříte, když řeknete ano, není co řešit, je to vaše vina. Jestliže odpovíte, že ne, chce vědět, zda jíte hodně sladké, byla by to cukrovka. Další dotaz je, zda hodně běháte a odpovíte-li ano, chce to klid, odpovíte-li ne, chce to sportovat. Když neuspěl ani poté, chce vědět, jestli jíte hodně masa, byla by z toho dna a nakonec vám doporučí hodně pít, ale ne vodu z kohoutku a pro jistotu se vyhýbat zakouřeným prostorám.

Je dobré si připomenout i jiné okolnosti vlivu kouření na člověka. Má-li člověk pocit delšího duševního nebo fyzického vypětí, je cigareta odpočinkovou relací. Přestane-li kouřit, vyplní tento okamžik menším zakousnutím něčeho dobrého. Nikdo nepopírá, že v průměru každý po ukončení tohoto zlozvyku ztloustne o 4 kg. Tento stav nastal v USA a jako jeden z mála států v minulém roce si zkrátili o necelý rok délku průměrného dožití vlivem zvětšené váhy obyvatelstva to po výrazném snížení počtu kuřáků. Další zajímavostí je skutečnost, že právě největší kuřáci na světě Japonci mají nejdelší délku života.

Naše lidská DNA se nemění za pouhé dvě tři generace, k tomu potřebuje mnoho generací a uvědomíme-li si, že ještě před sto lety se povětšinou žilo v zakouřených místnostech a před statisíci lety pouze v jeskyních s hořícím dřevem, nelze se divit té šokové změně. Je dobré si také uvědomit, že kouřit v místech, kde působí radon, jezdí mnoho aut a jsou i ostatní škodliviny nastane souborný vliv na onemocnění rakovinou, přitom limity jednotlivých prvků nejsou vůbec překročeny.

Konzumentů alkoholu je víc jak kuřáků, proto si zatím naši politici nedovolí zakázat tento nezdravý jed. Alespoň pro začátek se přece jen něco povedlo. Jako za komunismu se vrátil zákaz nalévat podnapilým a řidičům. Jistě budou kolem dokazování, co kde kdo již vypil, velké a nákladné tahanice, proto navrhuji zavést dechové zkoušky každému příchozímu a předem spočítat, kolik mu lze ještě maximálně dovolit vypít v nějakém uzákoněném limitu. Záznam dechové zkoušky by byl poslán jako u EET na vytvořenou ústřednu a zákazníkovy by bylo dáno potvrzení, které by posloužilo policii, soudu, případně pomohlo prokázat místo i množství konzumace alkoholu při domácím výslechu. Při své skromnosti za tento skvělý nápad očekávám po jeho zavedení nějakou nominaci, vždyť budeme skutečně první na světě, kde se tento zákon prosadí. Výhody jsou bezesporné, úspora za policii, soudy, snížení rozvratů manželství atd. V podstatě tento seznam konzumace ale lze sledovat zavedením EET, ovšem prozatím jen u lidí platících osobní kartou.

Naše současná vláda již nastoupila cestu sledování každého člověka na každém kroku, jde cestou pokroku rychleji než ostatní svět a proto vím zcela jistě, které strany budu volit a které určitě ne! 

Autor: Oldřich Šrámek | pondělí 5.6.2017 6:25 | karma článku: 39,83 | přečteno: 3287x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

Covid-19 má u mladých lidí 99,998% možnost samovolného uzdravení (u starších je to procento 99,7%) a mnozí ani neví, že ji měli, to jsou data z CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci je národním institutem USA pro veřejné zdraví).

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

Jestli si někdo myslí, že naše planeta zpomalila současnou virovou nemocí výrazně růst počtu obyvatel, je na omylu. Přibylo za minulý rok 36 milionů lidí, z toho na covid zemřelo 3,79 milionů.

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

Svět si nechce připustit existenci běžné pandemie a dělá takové závěry, které jej strhnou k poklesu vývoje. Dobře mu tak, svým vývojem byl až příliš namyšlený.

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Šrámek

Umírání i randění bude zakázáno

Návštěvy příbuzných povoleny jen v případě nezbytných potřeb a nutné péče, z toho plyne, že nepříbuzným randícím osobám je zakázáno se scházet a očkování bude napříště podmínkou pro svobodu pohybu.

28.2.2021 v 15:03 | Karma: 10,61 | Přečteno: 300x | Politika

Oldřich Šrámek

Koronavirus

Lockdown je dočasný požadavek, aby lidé zůstali doma z důvodu zabránit epidemii, jde vlastně o zákaz volného pohybu osob. Přibrzdí se ekonomika a společnost přibrzdí svůj rozvoj, lidem se dovolí jen rodinné kontakty a to vše pod

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Sem tam jsou některé skutečnosti v rozporu se selským rozumem a je dobré hledat někoho, kdo má stejný názor.

Seznam rubrik