Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budeme jednou zajatci umělé inteligence?

Profesor Hawking a americký vynálezce Musk varují před stroji, které se samy dokážou vylepšovat tak, že se nakonec mohou rozhodnout pro vlastní existenci. K této metě se lidstvo dostává nenápadně a přirozeně ale možná jinou 

cestou, než si oba muži představují.

Vylepšování detektorů lží posouvá úroveň vnikání do myšlenek lidí stále dokonaleji. Dřívější sledování aktivit mozku pouze na odpověď ano - ne se rozšířilo i na zjištění pocitů kladných i záporných a pracuje se i na složitějších mozkových aktivitách. Myšlenkou lze rozjet invalidní vozík, sepnout potřebnou klávesu na počítači, ale i bohužel vnutit do mozku jiného člověka určité zásadní rozhodnutí. Skutečných možností stále dokonalejšího využívání počítačových schopností posouvá tyto metody do reálných obav si vůbec něco špatného jen pomyslet, aniž by to někdo někdy nezjistil. V USA se již nyní dávají důležitým lidem do televizí štěnice, které snímají vše potřebné i po vypnutí obrazovky a tak se z přijímače stává stabilní vysílač všeho dění v místnosti. Lze sledovat intimnosti, sprosté nadávky, dokonce sdělení tajných informací manželce třeba o tom, že v závodní kuchyni se ty blafy nedají jíst a ať mu na zítřek připraví svačinku.

To, že se dá sledovat vše, co řeknete do mobilu, se ví dlouho, ale oficiálně od překvapivého poznání paní Merkelové. Americký Úřad pro federální vyšetřování (FBI) se právě nyní zaměřuje na Ústřední zpravodajskou agenturu (CIA), která se mohla vydávat za ruské hackery. Zpravodajci totiž přišli o více než osm tisíc tajných dokumentů a uniklé informace tak prozatím mohou ohrozit jenom Ameriku, později ale každého jednotlivce na této planetě. Většina obyvatel kladně přijala zavedení EET, protože není nyní problém zkontrolovat kdo, kdy a co v jakém množství každý jedinec koupil. Placení kartou a s tím spojená evidence všeho bude zanedlouho následovat a již nyní se připravuje placení pouhým přiložením palce ke snímači. Občanské průkazy a pasy se nahradí touto identifikací také a sejmutí otisků z vražedného nástroje bude hlásit pohyb vraha v metru, vlaku, obchodním domě a oznámí i vstup do vlastního domu. Tato kontrola se časem rozšíří na každou činnost lidstva jen proto, že počítače to zvládají stále snadněji. Blíží se doba z Orwellova románu 1984, opravdu nás nikdo beztrestně neobelže, neokrade, neznásilní, dokonce pomluva bude zaznamenána dřív, než se to osoba pomlouvaná dozví. Orwell tušil, že k tomu dojde, ale tehdejším kalkulačkám tuto dominantní úlohu nemohl přisoudit, více věřil zkroucení názvu demokracie.

Věda se snaží dokonce měnit DNA posíláním svazku ničící energie na konkrétní místo dvoušroubovice tak inteligentním a přesným způsobem, že zničí třeba po A nepotřebný C, G, T a nechá v řetězci následný A, protože je ke kladné úpravě genetického kódu zapotřebí v daném místě právě pořadí AA. Úpravy se dějí již nyní na zvířatech a rostlinách, na lidech jsou zatím prováděny jen první krůčky a to tajně. Výhodou těchto pokusů je šance posílat jednou takto naprogramovaný signál k úpravě DNA do kosmu na vhodnou planetu s již mírně rozvinutým životem a připravit si tam vhodnější prostředí k životu. Pro začátek bude stačit nechat tam vyvinout živočicha do formy jakéhosi Neandrtálce. Jedno je jisté, život na Zemi jednou skončí a bude potřebné se někam přestěhovat, jinak lidstvo vymře.

Snad již tento rok bude provedena operace oddělení zcela zdravé hlavy od pohybově nefunkčního těla a následně ji napojit na v podstatě mrtvého člověka sice se zdravým tělem, ale nefunkčním mozkem. Jenom vyslovit tuto možnost před dvaceti lety by bylo považováno za nesmysl hodný obdarování bludným kamenem. Stejně nesmyslně se nyní jeví šance nosit v tašce zařízení, nebo si jej později dokonce nechat voperovat, které všechnu mozkovou aktivitu jednotlivce bude vysílat do výkonného „domácího“ počítače. Vytvoří se tak doslova dvojník, který se později smrti až tak bát nebude muset. Tyto stále obdivuhodnější odvážné výsledky vědy začínají objasňovat některé nepochopitelné záhady z bible, buddhismu a jiných náboženství, stejně tak dávají šanci vyjasnit okolnosti potřebného tisíciletého cestování do vesmíru jen proto, že zde na Zemi již nebude šance žít. Variant jak třeba za desítky tisíc let nechat narodit předem naklonovaného člověka kdesi ve vesmíru na vhodné planetě a předat mu potřebné informace z nějaké umělé inteligence se dá vymyslet mnoho, teprve čas ukáže tu nejschůdnější variantu. Tento naklonovaný člověk dokáže své geny spojit s místními Neandrtálci, vlastně tak nějak to popisují všechna náboženství. 

Autor: Oldřich Šrámek | pátek 10.3.2017 16:56 | karma článku: 9,67 | přečteno: 230x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

Covid-19 má u mladých lidí 99,998% možnost samovolného uzdravení (u starších je to procento 99,7%) a mnozí ani neví, že ji měli, to jsou data z CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci je národním institutem USA pro veřejné zdraví).

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

Jestli si někdo myslí, že naše planeta zpomalila současnou virovou nemocí výrazně růst počtu obyvatel, je na omylu. Přibylo za minulý rok 36 milionů lidí, z toho na covid zemřelo 3,79 milionů.

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

Svět si nechce připustit existenci běžné pandemie a dělá takové závěry, které jej strhnou k poklesu vývoje. Dobře mu tak, svým vývojem byl až příliš namyšlený.

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,30 | Přečteno: 244x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Šrámek

Umírání i randění bude zakázáno

Návštěvy příbuzných povoleny jen v případě nezbytných potřeb a nutné péče, z toho plyne, že nepříbuzným randícím osobám je zakázáno se scházet a očkování bude napříště podmínkou pro svobodu pohybu.

28.2.2021 v 15:03 | Karma: 10,61 | Přečteno: 300x | Politika

Oldřich Šrámek

Koronavirus

Lockdown je dočasný požadavek, aby lidé zůstali doma z důvodu zabránit epidemii, jde vlastně o zákaz volného pohybu osob. Přibrzdí se ekonomika a společnost přibrzdí svůj rozvoj, lidem se dovolí jen rodinné kontakty a to vše pod

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Sem tam jsou některé skutečnosti v rozporu se selským rozumem a je dobré hledat někoho, kdo má stejný názor.

Seznam rubrik