Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slibovaná administrativní zjednodušení se nikdy nekonala

Něco vyrobit, postavit či získat potřebná povolení k čemukoliv je stále složitější a tak slib vyhotovit daňové přiznání za dvě minuty je jen úvodní přípravou na další krok k absolutní kontrole každého sebemenšího pohybu 

podnikatelů. Doposud se stále vše jen komplikuje s odkazem na to, že počítače vše levně a jednoduše zvládnou doslova samy.

Pozvat si zedníka na nové obložení koupelny není již dnes jednoduché, příště to ale bude ještě daleko složitější. Obkladačů bylo málo, protože právě takovou práci dělali lidé, kteří se chtěli zbavit administrativy a přemíry měnících se zákonů a nařízení. Dnes ale nařízení stále přibývají, bez účetního si málokdo povinná hlášení na všechny úřady udělá sám, navíc přibyla EET a určitě se další sledovačky připravují a tak nastává okamžik, kdy všichni budou nadšeně volit ty, kteří jim slíbí bezpracné počítačové vypracování všeho přikázaného byrokratického dění u speciálně zaškolených úředníků se specialisty  ve vysoce výkonných výpočetních střediscích. Zatím se to nazývá dvouminutovým vypracováním daňového přiznání. Proč nebýt první vyspělou zemí, kde všechna ta povinná hlášení postačí k tomu, aby si daňový úřad udělal hlášení sám, k tomu vše určitě budoucnost dospěje.

Kdysi jsem se divil, že právě třeba obkladač požaduje za hodinu práce 300 mých již zdaněných korun, já si přitom vydělával tehdy v základním příjmu před zdaněním jen 100 korun. Neuvědomoval jsem si, že i on ty mé peníze musí také zdanit. Dnes se ale nemůžeme divit tomu, když si řekne ne o trojnásobek, ale třeba čtyřnásobek. On totiž bude muset živit navíc odborníka, který za něj bude hlídat stále složitější systém povinných administrativních úkolů, které stát na něj klade. Sankce za špatná, nebo jen opožděná hlášení jsou pro podnikatele doslova likvidační a exekutoři dostali pravomoci před lety nemyslitelné. Pokud si onen obkladač zvládne udělat všechnu administrativu sám, jeho náklady na potřebná zařízení a čas strávený s vyřizováním této agendy si musí promítnout do nákladů a v podstatě vše nakonec bude muset zaplatit stejně zákazník. Divím se všem, kteří dnes EET těm „nenasytným“ podnikatelům přejí v domnění, že si snadno a podvodně vydělávají a jen oni poctiví zaměstnanci jsou horentně obíráni zaměstnavateli. Jenže ten zaměstnavatel za ně musí platit všechny daně státu tak, že si to kolikrát zaměstnanec ani neuvědomí. Soukromí podnikatelé jsou přitom státní byrokracií hlídáni a jakákoliv třeba i neúmyslná chyba by je mohla stát existenci a někdy až ztrátu všeho majetku. Je třeba také samostatně nepodnikajícím lidem připomenout, že se vždy automaticky platilo za práci od soukromníka v poloviční výši proti výplatě za práci od firmy. Soukromník za stejnou práci dostal polovic, lépe sice proto sehnal práci, ale později se mu to vymstilo v důchodě, protože základ k výpočtu měl a bude mít nižší.

Nebude dlouho trvat a penězi se nebude platit, nejdříve se uzákoní placení kartami, později čipem voperovaným pod kůži, nebo jinak povinně nošeným a každý soukromý podnikatel i běžný zaměstnanec tak bude vlastně státem dokonale sledovaná osoba. Vše k tomu směřuje a lidé tento trend přijímají dokonce jako známku pokroku. Tato zvětšující kontrola každého kroku může skončit v absurditách, které v současnosti považujeme až za směšné, ale politici mají své odborníky a ti jim poradí jak voliče navnadit k tomu, aby je o takové blbosti dokonce sami žádali.

Stále složitější byrokratické zatížení soukromých podnikatelů odradí mnoho lidí od zajímavých profesí, jako jsou třeba soukromí umělci všeho druhu, opraváři všeho možného, pěstitelé rostlin a zvířat, prodejce ne zcela běžných zajímavostí, pomocníky v údržbě rodin, pečovatele o nemocné, soukromé lékaře, řemeslníky, taxikáře a stovky jiných drobných profesí. Těmto lidem bude postupně vše tak zprotiveno, že přejdou raději na jistotu poklidného zaměstnání, popřípadě až nezaměstnanosti a někdy se raději dokonce vzdají případného úspěchu, než aby riskovali stále rostoucí šikaně od státu navíc spojenou s bezdůvodnou závisti okolí.

Autor: Oldřich Šrámek | pondělí 27.2.2017 15:40 | karma článku: 24,94 | přečteno: 477x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

Covid-19 má u mladých lidí 99,998% možnost samovolného uzdravení (u starších je to procento 99,7%) a mnozí ani neví, že ji měli, to jsou data z CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci je národním institutem USA pro veřejné zdraví).

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

Jestli si někdo myslí, že naše planeta zpomalila současnou virovou nemocí výrazně růst počtu obyvatel, je na omylu. Přibylo za minulý rok 36 milionů lidí, z toho na covid zemřelo 3,79 milionů.

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

Svět si nechce připustit existenci běžné pandemie a dělá takové závěry, které jej strhnou k poklesu vývoje. Dobře mu tak, svým vývojem byl až příliš namyšlený.

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Šrámek

Umírání i randění bude zakázáno

Návštěvy příbuzných povoleny jen v případě nezbytných potřeb a nutné péče, z toho plyne, že nepříbuzným randícím osobám je zakázáno se scházet a očkování bude napříště podmínkou pro svobodu pohybu.

28.2.2021 v 15:03 | Karma: 10,61 | Přečteno: 300x | Politika

Oldřich Šrámek

Koronavirus

Lockdown je dočasný požadavek, aby lidé zůstali doma z důvodu zabránit epidemii, jde vlastně o zákaz volného pohybu osob. Přibrzdí se ekonomika a společnost přibrzdí svůj rozvoj, lidem se dovolí jen rodinné kontakty a to vše pod

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Sem tam jsou některé skutečnosti v rozporu se selským rozumem a je dobré hledat někoho, kdo má stejný názor.

Seznam rubrik